Pennemes kiest voor GroeneDagbesteding

Vanaf 1 juni profiteert Stichting Hervormd Centrum Pennemes in Zaandam ook van de voordelen van GroeneDagbesteding. GesselGroen gaat samen met de bewoners van deze zorginstelling de binnentuin, de groenstroken rondom het gebouw en de plantenbakken op het dakterras onderhouden. GroeneDagbesteding maakt bij Pennemes onderdeel uit van het project Grijs, Groen & Gelukkig van IVN.

“Stichting Hervormd Centrum Pennemes is een vooruitstrevende, innovatieve zorginstelling. De directie van Pennemes reageerde dan ook direct enthousiast op ons concept”, vertelt Gerard van Gessel.
De eerste stap was het formeren van een Tuingroep, bestaande uit bewoners die graag buiten bezig zijn. Samen met enkele activiteitenbegeleiders en de medewerkers van GesselGroen gaat deze Tuingroep voor het onderhoud van de tuinen van Pennemes zorgen. “De deelnemers aan de Tuingroep zullen merken dat ze zich beter gaan voelen. Daarnaast geeft het kweken van eigen planten of groente en fruit ze veel plezier en een gevoel van trots”, aldus Van Gessel.

Uiteenlopende werkzaamheden
De Tuingroep neemt veel werkzaamheden in de tuinen van Pennemes voor haar rekening. Ze snoeien de hagen en vaste planten, verwijderen bladeren, zorgen voor bemesting van de verschillende plantvakken en maken de borders onkruidvrij. Dit heeft meerdere voordelen. “Het geeft de bewoners veel voldoening, zij kunnen weer iets betekenen. Uiteraard houden wij bij alle werkzaamheden rekening met de mogelijkheden en wensen van de deelnemers. Maar met kleine ingrepen kunnen we toch veel bereiken. Denk daarbij aan verhoogde planttafels, zodat de bewoners niet hoeven te bukken. Daarnaast is er een betere budgetverdeling te realiseren, want een deel van de activiteiten vallen onder dagbesteding. En daardoor zijn er ook subsidiemogelijkheden”, legt Van Gessel uit.

Stichting Hervormd Centrum Pennemes heeft met GroeneDagbesteding een uniek concept in huis gehaald. Benieuwd hoe GroeneDagbesteding in uw zorginstelling geïmplementeerd kan worden? Wij vertellen het u graag!