Wat is een belevingstuin?

We schreven al eerder dat een belevingstuin een positief effect heeft op Alzheimer. Zo’n belevingstuin maakt de ziekte draaglijker voor de patiënt en diens omgeving. Maar wat is een belevingstuin precies?

De naam zegt het al: belevingstuinen zijn tuinen waarin van alles te beleven is. Ze stimuleren lichaam en geest van de bezoekers. Doordat dementerende ouderen de tuin ervaren en hun zintuigen geprikkeld worden, worden positieve emoties getriggerd die aan vroeger doen denken. En omdat er van alles te doen is in de tuin, worden de ouderen aangespoord te bewegen. Een goede belevingstuin wordt zorgvuldig ontworpen met brede paden en een duidelijke structuur.

GroeneDagbesteding als perfecte aanvulling
Ook een belevingstuin heeft natuurlijk onderhoud nodig. U kunt dit natuurlijk uit laten voeren door een hovenier. Maar GroeneDagbesteding biedt daarvoor een unieke oplossing. Door de ouderen te betrekken in het tuinonderhoud, worden zij gestimuleerd om te bewegen en krijgen ze weer het gevoel een bijdrage te kunnen leveren. Met een aantal simpele aanpassingen is een belevingstuin geschikt te maken, waardoor het effect alleen maar groter wordt.

Steeds meer zorginstellingen zien de meerwaarde van GroeneDagbesteding. Bij Bartholomeus Gasthuis draait het concept al jaren met mooie resultaten. Benieuwd hoe GroeneDagbesteding in uw belevingstuin toegepast kan worden? Wij leggen het graag uit in een vrijblijvend adviesgesprek.