Belevingstuinen helpen Alzheimerpatiënten
Belevingstuinen hebben een positief effect op Alzheimer. Een dergelijke tuin kan de ziekte niet genezen, maar het voor de patiënt en diens omgeving wel draaglijker maken. Patiënten worden rustiger en de verergering van de ziekte wordt afgeremd. Maar hoe richt u zo’n tuin voor Alzheimerpatiënten in?
Het belangrijkste is dat de dementerenden de tuin kunnen ervaren. Er moet herkenning zijn en er moeten voldoende prikkels aanwezig zijn. Planten aanraken, vogels en insecten zien, bloemen ruiken: al deze zaken doen de ouderen denken aan vroeger. Om die reden is het ook aan te raden dat de ouderen zelf dingen kunnen doen in de belevingstuin. Door ze actief te laten zijn, worden herinneringen aan vroeger getriggerd. Te denken valt aan het onderhouden van hooggeplaatste bloem- en kruidenbakken. Dit maakt de ouderen rustig en zorgt ervoor dat ze verhalen gaan vertellen. Daarnaast geeft het ze een zinvolle dagbesteding. Als er dan ook nog dieren of speeltoestellen zijn, dan biedt de tuin ook voor de familie voldoende uitdaging. Op die manier kan een goed ingerichte belevingstuin op allerlei manieren therapeutisch werken.
GroeneDagbesteding biedt een uniek concept voor het onderhoud van belevingstuinen in zorgcentra. Benieuwd hoe een belevingstuin in uw situatie van toegevoegde waarde kan zijn? Wij leggen het graag uit in een vrijblijvend adviesgesprek.