Tuinieren als middel tegen depressie

Voor veel mensen is bezig zijn in de tuin een activiteit die veel voldoening geeft. Het kan daarbij een goede uitwerking op je zelfbeeld hebben. Uit onderzoek is gebleken dat tuinieren werkelijk een positieve invloed heeft op depressie. Het welzijn van mensen verbetert door bezig te zijn in de tuin.

Wanneer je bezig bent in de tuin vermindert je stressniveau. Ook ben je beter in staat om je gevoelens te uiten. Dat merkte ook Sally Brampton, bekend journaliste. Sally werkte ondermeer bij glossy magazines als Elle en Red, maar kreeg jaren geleden een zware depressie. Het kwam zo ver dat ze probeerde zelfmoord te plegen. “Het was niet zozeer dat ik niet meer wilde leven, ik kon het gewoon niet meer verdragen om in deze donkere plek te verkeren.” Uiteindelijk bleek tuinieren haar redding. “Als ik aan het tuinieren ben, denk ik aan niets anders dan de planten en wat ik aan het doen ben. Het helpt me ontspannen en werkt beter dan bijvoorbeeld lezen.”

Onderzoek op het gebied van omgevingspsychologie wijst uit dat een natuurlijke omgeving zorgt voor concentratieverbetering en stressvermindering. Tevens bevordert het herstel. De Engelse stichting Mind gaf onderzoekers de opdracht om te onderzoeken wat het effect is van ecotherapie (tuinieren als behandelvorm). Maar liefst 94% van de ondervraagden gaf aan dat het een positief effect had op hun geestelijke gezondheid.

Tuinieren bij depressie
Het verliezen van controle over je eigen leven is één van de voornaamste oorzaken van depressie. Tijdens het tuinieren krijgen patiënten juist weer de controle terug. Ze moeten beslissingen nemen en dragen verantwoordelijkheid. Ze maken onderdeel uit van de wereld en de natuur. Dit geeft een verbinding met de aarde. De patiënt wordt zich weer bewust van de natuur en het leven.