Tijd voor groene revolutie in ouderenzorg
Dat een groene omgeving goed is voor het welzijn en de gezondheid, dat is intussen wel bekend. Dus eigenlijk zou dagelijks contact met groen, buiten én binnen, een vanzelfsprekend onderdeel moeten zijn van ouderenzorg. Maar veel ouderen komen te weinig buiten. Dit geldt zeker voor ouderen die in een instelling wonen. Bij het verzorgend personeel ontbreekt simpelweg de tijd om met bewoners een stukje te gaan wandelen. Bovendien is er vaak geen groene omgeving in de buurt en wordt zo’n uitje logistiek dus een grote uitdaging. Ten slotte ontbreekt het in het interieur van de meeste zorgcentra ook aan groen. En dat is doodzonde, zo schrijft Into Green, een initiatief van brancheverenigingen VGB en VHG.
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat buiten zijn in het groen heel gezond is voor mensen. Groen maakt gelukkig, versterkt sociale contacten en nodigt uit tot bewegen. De zintuigen worden geprikkeld en herinneringen komen boven. Ook binnen werkt groen mee voor een beter welzijn. Juist in zorgcentra is de luchtkwaliteit vaak slecht door hoge temperaturen en slechte ventilatie, soms in combinatie met bijvoorbeeld nare geuren als gevolg van urineverlies of door het gebruik van bepaalde chemische schoonmaakmiddelen. Daardoor voelen bewoners en personeel zich bepaald niet optimaal. Bepaalde planten zijn ware luchtzuiveraars en zorgen voor een beter leefklimaat.
De groene revolutie
Daarom start IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, een groene revolutie in de ouderenzorg. Dit doen zij, met financiële ondersteuning van de Nationale Postcodeloterij, met het programma Grijs, Groen & Gelukkig. De ambitie: Binnen drie jaar honderd zorgorganisaties helpen vergroenen. En daarmee dus 10.000 ouderen groen geluk bezorgen. IVN helpt daarbij met kennis, advies, het verzorgen van trainingen voor zowel zorgprofessionals als mantelzorgers en vrijwilligers, het bijeenbrengen van de juiste partners en praktische ondersteuning bijvoorbeeld bij het maken van een ontwerp voor een (binnen)tuin, of het uitvoeren van groene dagbestedingsactiviteiten. De effecten van groen in en om zorgcentra op het welzijn van bewoners en personeel worden onderzocht. Daarbij wordt tevens gekeken naar de economische rentabiliteit van groene interventies. Op die manier kunnen andere zorgcentra ook weer profiteren van deze kennis. Inmiddels hebben tientallen zorginstellingen zich gemeld om als koploper mee te doen.
Preferred supplier
Om haar ambities waar te kunnen maken, werkt IVN voor dit programma samen met enkele preferred suppliers. Wij zijn één van die leveranciers. Onze GroeneDagbesteding sluit goed aan op het gedachtegoed van IVN. Onze hoveniers bouwen een band op met de tuingroep en weten wat iemand wel en niet kan. Het mes snijdt aan meerdere kanten:
- bewoners blijven langer actief en zijn zinvol bezig, wat positieve effecten heeft op hun welzijn,
- een deel van de kosten van het groene onderhoud kan worden gedekt uit het budget voor dagbesteding,
- de tuin blijft goed onderhouden.
Bovendien kan op basis van de kennis en ondersteuning van het bedrijf een (binnen)tuin zinvol en effectief worden ingericht ten behoeve van specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan routing, de inrichting en hoogte van de plantbedden en bloembakken of het gebruik van specifieke planten. En een belangrijk pluspunt is het feit dat de dagbesteding op eigen locatie kan worden ingevuld. Er is dus veel minder logistiek geregel.
Bent u benieuwd wat het programma “Grijs, Groen en Gelukkig” nog meer omvat? U leest het in dit artikel van Into Green.