Last van stress? Tuinieren helpt!

Dat tuinieren een fijne bezigheid is, wist u natuurlijk al. Maar wist u ook dat het goed is voor uw gezondheid? Tuinieren helpt om stress te verminderen, bloeddruk te verlagen en op die manier uw leven te verlengen.

Tuinieren werkt goed voor zowel lichaam als geest. Na een drukke, stressvolle dag is het heerlijk om in de tuin te scharrelen. Daarbij is de lichaamsbeweging één van de beste die u kunt krijgen. Met spitten en harken verbrandt u namelijk meer calorieën dan met fietsen. Ook voor mensen met mentale gezondheidsproblemen is het ideaal. Door de mooie, serene omgeving komen ze tot rust. En als ze bloemen en voedsel voor andere mensen kweken, krijgen ze weer zelfvertrouwen en zelfrespect.

Speciaal voor ouderen
Vooral ouderen kunnen veel baat hebben bij het onderhouden van een tuin. Het wachten op de bloei helpt hen om positief vooruit te kijken. Daarnaast laat het hen de pijn en frustratie van de oude dag even vergeten. Ze kunnen zelf bepalen wat ze gaan planten, hoe de tuin wordt ingedeeld en hoe die onderhouden moet worden. Daardoor komen ze even los van de afhankelijkheid van anderen, die ze in hun dagelijkse beslommeringen ervaren. Ook wordt de behoefte om ergens voor te zorgen weer bevredigd.