Belevingstuinen als therapievorm voor Alzheimer

Natuur heeft een bewezen positief effect op Alzheimerpatiënten. Alzheimer is niet geneesbaar, maar door de inzet van belevingstuinen kan de ziekte draaglijker worden, zowel voor de patiënt zelf als voor zijn/haar familie.

Zintuigen prikkelen, daar gaat het om. De natuur ervaren, bloemen ruiken, vogels zien en planten aanraken. Het prikkelt de patiënt, hij herkent het van vroeger. Herinneringen worden opgeroepen, waardoor de patiënt rustiger wordt. Ook zorgt het voor afleiding, omdat de patiënt er graag over vertelt. Als de tuin voldoende prikkels biedt in de vorm van geuren, geluiden en beelden, dan kan het zelfs de verergering van de ziekte remmen. Een ander goed idee is om dieren of zelfs speeltoestellen toe te voegen aan de belevingstuin. Op die manier wordt het een tuin waar jong en oud van kan genieten en zal het op allerlei manieren therapeutisch werken.

Er zijn al verschillende Alzheimertuinen in Nederland. Eén van de mooiste voorbeelden is toch wel deze tuin bij Woonzorgcentrum de Dilgt in Haren.