Alzheimer behandelen zonder medicijnen

Iemand kan niet genezen van dementie, maar de achteruitgang en symptomen zijn in bepaalde gevallen te remmen of te behandelen met medicijnen. Echter zijn er ook behandelingen zonder medicatie mogelijk, die effectief blijken te zijn. Het voordeel van dergelijke behandelingen is dat er minder risico op ongewenste gevolgen is. En ze zijn goed te combineren met medicatieve therapieën.

In beweging blijven is een belangrijke methode om te zorgen dat dementie minder snel achteruit gaat, zo blijkt uit onderzoek. Ook het actief houden van de hersenen draagt positief bij. De beweegnorm is minimaal 5 keer per week een half uur matig intensief bewegen. Dit betekent dat de Alzheimer-patiënt zorgt dat zijn/haar ademhaling en hartslag versnelt, zonder dat hij of zij volledig buiten adem raakt en niet meer met een ander kan praten.

Om de hersenen actief te houden, is het belangrijk dat de patiënt plezier beleeft aan de activiteit. Hij of zij mag niet het gevoel krijgen getest te worden. Een geheugenspel is daardoor minder geschikt, maar het bekijken van foto’s kan wel gesprekken op gang brengen.

Actief in de tuin
Een belevingstuin vormt ook een perfecte omgeving om in beweging te blijven en de hersenen actief te houden. Ook iemand met Alzheimer kan prima tuinieren, zeker als de tuin aangepast wordt. Dit kan bijvoorbeeld met verhoogde borders. De geuren en kleuren van de bloemen roepen herinneringen op en zorgen ervoor dat de hersenen geactiveerd worden. Op die manier vormt een dergelijke belevingstuin dus een mooie aanvulling op andere (medicatieve) therapieën en worden de positieve effecten versterkt.