Tuinieren bij ouderen
Tuinieren bij ouderen
Tuinieren bij ouderen, met ouderen van zorginstellingen is een mooie uitvalsbasis voor bewoners om tot rust te komen. Maar hoe zit het met het onderhoud? Vaak is dat een kostbare aangelegenheid. Daarom is er nu GroeneDagbesteding: samen met onze gekwalificeerde medewerkers onderhouden bewoners en activiteitenbegeleiders zelf de tuin van hun zorginstelling. Dit biedt meerdere voordelen:
- het is een zinvolle dagbesteding
- het geeft de bewoners plezier en trots
- werken en verblijven in een groene omgeving bevordert het welzijn van de bewoners
- een deel van de onderhoudskosten kunnen worden gedekt door het budget voor dagbesteding
Doelgroep
GroeneDagbesteding is in principe toe te passen bij elke zorginstelling voor ouderen en gehandicapten. Voor elke instelling maken wij een plan op maat. Naast het wensen- en eisenpakket vanuit de instelling zijn er nog enkele relevante zaken te noemen die een rol spelen bij de implementatie en het invullen van de dagbesteding. Lees hier meer over doelgroep en implementatie.
Investering
Elk traject van GroeneDagbesteding is maatwerk. Nadat we samen met u de doelgroep, omvang en activiteiten hebben bepaald, stellen wij een investeringsplan voor u samen. In dit investeringsplan vindt u een offerte op maat waarin met behulp van helder uitgewerkte posten de hoogte van de investering duidelijk wordt. Vooraf bespreken we met u welke onderdelen er zullen worden opgenomen in de offerte. Daarbij denken wij desgewenst graag met u mee om de gehele buitenruimte dynamischer en functioneler in te richten. Vind hier meer informatie over de investeringen van GroeneDagbesteding.
Bij Bartholomeus Gasthuis draait GroeneDagbesteding al enkele jaren. Dit verzorgingstehuis is zeer te spreken over het concept. Paula Steenbeek, medewerker welzijn, vertelt:
“Bij de meeste bewoners gaat het vooral om actief buiten zijn. Te voelen dat het koud is of juist heel erg warm. Het zien en ervaren dat de hortensia's er prachtig bij staan. Het vraagt wel een andere manier van denken. Want we zien onze tuin niet meer alleen als onderhoudspost, maar ook als een zinvolle dagbesteding. Het is voor zelfstandige en demente bewoners heel belangrijk om actief te blijven en meerdere zintuigen te laten prikkelen. Daarom is het voor deze groep essentieel om van de kamer af te komen. Deze dagbesteding is inmiddels zo populair dat er een wachtlijst voor is ontstaan. GesselGroen speelt een belangrijke rol bij deze vorm van therapie. Begeleiders en bewoners kunnen vragen stellen die dan professioneel worden beantwoord. Wanneer je als begeleider je echt kunt inleven in de behoeften van de dementerende en met volle aandacht een activiteit aanbiedt dan werk je mee aan iemands welbevinden. GesselGroen doet al het zware werk en samen met onze vrijwilligers begeleiden we de bewoners met hun onderhoudstaken. Dat kleine uurtje is voor de bewoners een hoogtepunt van de dag. De begeleiders van GesselGroen hebben ondertussen ook een band opgebouwd met de vaste tuingroep en weten dus wat een persoon kan en niet kan.”